Er zijn weer ontwikkelingen rondom het "zelfstandig wonen" van onze dochter Sharon. Sinds januari 2015 woont Sharon in een begeleid wonen project in Almere Poort. Om daar deel van uit te maken moeten wij als ouder, bewindvoerder en mentor akkoord gaan met drie overeenkomsten.
Dat zijn die van de verhuurder van de woningen binnen het complex, de stichting bestaande uit ouders, het is een ouderinitiatief en de zorgaanbieder.
De eerste twee waren snel geregeld. De laatste is een geheel ander verhaal en wordt in het licht van frauduleus handelen met PGB's nu het strijdpunt. Pas vijf maanden na de start van onze deelname ontvangen we een zorgovereenkomst en factuur van de zorgaanbieder. Al eerder had de regiomanager van de zorgaanbieder al tijdens een ouderavond trots verteld dat men bezig was een deal te sluiten met het SVB. Mogelijk dat hier de oorzaak van de vertraging ligt, maar zeker is dit niet. Tot onze stomme verbazing is de factuur voor heel 2015, oftewel we gaan betalen voor zorg die nog niet geleverd is. Wel in maandelijkse termijnen maar, ik schreef het al eerder, hoe zit het met de maandelijkse controle met betrekking tot de geleverde zorg, wanneer we deze overeenkomst en factuur tekenen?
Maar er is meer. Onze dochter Sharon komt de weekenden en tijdens vakanties lekker naar huis, Dan mag je er toch van uit gaan dat je dan vanuit je PGB niet voor de zorg, die dan niet verleend wordt, hoeft te betalen nietwaar? Fout!
Zorgaanbieder en stichting gaan van het standpunt uit dat dan de betaling gewoon doorloopt!
SVB en Per Saldo geven daar desgevraagd de volgende reactie op: "Dat is fraude".
Dat wordt ook gezegd wanneer ik hen vertel dat de regiomanager, eveneens op een ouderavond, verteld heeft dat we in zo'n situatie gewoon op het vakantieadres dan een ander voor de zorg kunnen inhuren vanuit het PGB. Ten eerste is het PGB daar niet toereikend voor en ten tweede, kan dat wel?
Dat gaat namelijk betekenen dat men dan voor dezelfde cliënt over dezelfde periode twee zorgovereenkomsten heeft lopen, waarvan een aanbieder wel het geld beurt maar niets hoeft te doen.
Kortom, alles op een rijtje zettend, we kunnen en willen hier niet mee akkoord gaan en zijn dan ook de enige ouders die de zorgovereenkomst nog niet getekend hebben. Andere ouders hebben dat wel. Sommige zijn het er niet mee eens maar tekenen toch, anderen reageren met een stoïcijns, "ach, het is toch ons geld niet."
Daar de stichting de opdrachtgever is worden alle zaken betreffende de zorg ook door hen afgehandeld. Zo valt in de overeenkomst o.a. te lezen:
"De stichting verbindt zich ten opzichte van de Bewoner c.q. zijn/haar wettelijk vertegenwoordiger(s), alsmede de overige bewoners/zorggenieters om de uiterste zorgvuldigheid in inhoud, vormgeving en overleg te betrachten ten aanzien van alle zorg gerelateerde kwesties."
In een eerder blog had ik het ook over het feit dat door dit soort afspraken de geest van PGB's, eigen regie en eigen zorg inkopen, afbreuk wordt gedaan. Zo zegt de overeenkomst onder andere:
"De kosten van de zorg- en dienstverlening worden door de wettelijk vertegenwoordlger/PGB budgethouder, o.b.v. een jaarlijks toe te sturen Toekenningsbeschikking PGB van het nieuwe jaar op deze wijze, in overleg met alle betrokken partijen en naar rato van de zorgbehoefte, verdeeld over de individuele bewoners"
Aankomende vrijdag is er een overleg met het bestuur van de stichting over deze gerezen situatie, het niet akkoord gaan met de zorgovereenkomst. Ben heel benieuwd wat we gaan krijgen.... begrip of het zwaard van Damocles?
Even schiet het door mijn hoofd, ik heb het al zo vaak gehoord..."In Nederland kan je wel gelijk hebben, maar gelijk krijgen is een ander verhaal."
VERVOLG: PGB vaarwel het ga je goed
Geen opmerkingen:
Een reactie posten