woensdag 16 september 2015

Almere, hard voor actieve bewoners!

Nee, er staat geen fout in de titel. Ik leg het graag even uit. Mensen die me wat beter kennen bestempelen me als iemand die altijd belangeloos voor anderen klaar stond. Schreef ik nou stond...?
Ja, warempel, het staat er echt.
Na het verdampen van ettelijke duizenden euro's eigen geld in NCPlaza, een initiatief wat was ondergebracht onder stichting NETCollectief bleef ik doorgaan met me belangeloos inzetten voor Almere en met name mijn eigen wijk. Men noemt dat ook wel "actieve bewoners". Twee jaar achtereen is NCPlaza de stageplek geweest voor 4 studenten van het ROC die ik graag met raad en daad bij stond als stage begeleider. Eigenlijk had bij NCPlaza mijn ogen al open moeten gaan, maar ach, het lag niet in de aard van het beestje om dat te erkennen. Het idee van NCPlaza was om goedkope flexibele werkplekken te verhuren aan ZZP'ers, lang voordat dit een grote vlucht nam. Na een mail naar de EDBA waarin ik mijn ongenoegen uitte over het feit dat grote initiatieven altijd geholpen werden en kleine niet, gebeurde het ongelofelijke. Het pand aan Plein 24 in Almere Haven werd bezocht door de secretaris én voorzitter van het grote EDBA zelf. Het werd een goed gesprek en de voorzitter liet blijken gecharmeerd te zijn van het initiatief. Momenteel was het druk maar hij zou zeker terugkomen op het idee van NCPlaza. Zowel de secretaris als de voorzitter heb ik nooit meer gezien.

New Town Almere heeft er vele gekend, actieve en zeer betrokken bewoners, maar evenzoveel zijn gestopt en in de vergetelheid geraakt. Dat lot is mij nu ook (bewust) toegevallen. Ik heb er vrede mee.
"Wat is er gebeurd, vertel, vertel....."
OK, daar gaan we. Nooit heb ik onder stoelen of banken gestoken dat ik een haat liefde verhouding heb met De Schoor. Sommige medewerkers daar kan ik makkelijk mee door een deur en staan we dag en nacht voor elkaar klaar, anderen halen het bloed onder je nagels vandaan. Met het idee van een wijkkrant voor Tussen de Vaarten, waar ik voorzitter van het bewonersplatform was, was het weer eens zo Fer. De nieuwe opbouwwerker in de wijk schoof aan en wilde helpen met het opstarten van de krant. In gesprekken heb ik meermaals laten vallen dat het een idee van het bewonersplatform was en bleef. De opbouwwerker zou zorgen voor een stagiaire. Verbaasd moest ik daags daarna ontdekken dat er op de site van de Schoor een vacature stond voor de krant. Logo van de Schoor er op, contactpersoon..... de Schoor en geen woord over het bewonersplatform. He, doet ons dat niet denken aan al die verhalen uit het verleden over door de Schoor gejatte, ehh sorry, geleende ideeën van bewoners?

Het bericht over mijn verbazing plaats ik in de wijkgroep op Facebook. Aii, stoute Henk... dat werd me kwalijk genomen door de afbraakwerker. Want, zo was het verweer, ik had toch ook kunnen bellen, dan had het gewijzigd kunnen worden in plaats van het op Facebook te vermelden. Wel, welkom in de eeuw van de Sociale Media en by the way.... je hebt een publieke functie dus so what?
Het was blijkbaar bij deze professional niet opgekomen om even de tekst te mailen met de vraag of het zo OK was. Nee, ik moest er maar zelf achter komen en desnoods de reeds gepubliceerde vacature laten wijzigen. Onthoud deze even.

Verhaaltje twee. Samen met, jawel, de Schoor werd er in de wijk gestart met een Repair Cafe. Vrijwilligers uit de wijk waren er niet dus er werd gestart met vrijwilligers uit andere wijken. Om te kunnen starten werd er een aanvraag gedaan van €1.500 uit het wijkbudget om het benodigde gereedschap aan te kunnen schaffen. Dat was Viel te viel, oordeelde de stadsdeelmanager integer.
Het werd iets meer dan de helft. Parkeer deze ook even.

Dan wordt het donderdag 10 september, een gedenkwaardige dag. Het is de dag van een kernteamoverleg waar meerdere organisaties aanschuiven. Door omstandigheden ben ik wat verlaat. Enthousiast wordt ik welkom geheten en we beginnen aan de agenda. "Hoe staat het met de wijkkrant?", vraagt de gespreksvoorzitter. Dan neemt de afbraakwerker het woord. Wat volgt doet langzaam mijn bloed koken. In een hele tirade wordt mij de Zwarte Piet toegeschoven (ja, we blijven deze knecht in Tussen de Vaarten trouw). Ik had de stekker er uit getrokken, ik had het hele verhaal op Facebook gezet en ga zo maar door. Ik verweer me door het voorbeeld van een simpele mail met de vacature tekst aan te halen maar maak geen enkele kans meer. De gespreksvoorzitter neemt het heel integer op voor de afbraakwerker van de Schoor en spreekt mij vermanend toe dat ik mijn stem niet hoef te verheffen. Nee, je moet je rustig en professioneel persoonlijk laten aanvallen blijkbaar.

Ik geef aan dat voor mij het onderwerp klaar is en verzoek verder te gaan. "Nee,"spreekt de voorzitter weer, "ik kan niet hebben dat twee organisaties aan tafel zitten die niet door een deur kunnen." Men stuurt aan op een gesprek en ik geef op dat moment toe. Op dat moment.... tot....
Een van de punten op de agenda behandeld wordt, een hockeyveld.
Wat blijkt, er zijn in Tussen de Vaarten twee meisjes die dolgraag voor de jeugd een hockeyveld gerealiseerd zien. Oh wat blijkt de voorzitter hier gecharmeerd van, zo lief. Er zal dan ook worden gekeken hoe en of de benodigde €17 á 20.000 op te hoesten zijn. Hoeveel werd er ook alweer gevraagd voor een Repair Cafe voor de hele wijk....?

Dan, mijn bloed kookt inmiddels al, de druppel. De rondvraag, ik geef aan dat een medebewoner die voor stichting Tussen de Vaarten-Zuid waarneemt (tot volle tevredenheid, dank daarvoor Chris) mij die week een berichtje had gestuurd dat hij gebeld was door de Gemeente of hij 3 oktober kennis kon komen maken met de nieuwe burgemeester. Hij vraagt mij nog of ik daar ook voor gevraagd was, wat niet het geval was. Dat is wat ik naar voren breng. Dat Viel verkeerd bij de stadsdeelmanager.......
Of ik dacht dat ik niet zou worden uitgenodigd, dat ze niet blij was met deze insinuatie en het de muziek was die de toon zette. Mijn verweer dat ik er geen conclusie aan had verbonden en alleen vermelde wat er was voorgevallen was tegen dovemansoren. Eenmaal thuis begon ik te trillen van woede. Niet alleen was ik behandeld en toegesnauwd als een schooljongen, het gebrek aan respect voor de voorzitter van de bewonersstichting die zijn benen onder zijn kont vandaan holt en veel tijd en geld in de wijk stopte.... ongehoord.

Door schade en schande wijs geworden besloot ik er een nachtje over te slapen. Het werden drie slapeloze nachten en de hartkloppingen van woede bleven. Er blijft maar een ding te doen.
Deze actieve en betrokken bewoner kapt er mee. Voor het voorzitterschap van de stichting is nu een vacature. Het beheer van de inmiddels tot 2.222 (!!) bewoners gegroeide Facebook groep is vacant. Het voor de wijk opgezette forum zal offline gehaald worden, de website zal er nooit komen. De werkgroep Digitale Communicatie van de Gemeente is een actief deelnemer kwijt. De vraagbaak voor wijkbewoners valt stil. De brainstorm sessies voor de landelijke bewonersdag van de LSA zal het zonder mij moeten doen, evenals de denktank voor AlmeerseWind.

Overigens ook een leuke reactie van een woordvoerder van de Gemeente nadat de leden via de mail op de hoogte gesteld waren van de reden en het besluit. "Goh, dan moeten we het met een deelnemer minder doen tijdens de brainstorm." De reden waarom deze actieve bewoner stopt komt niet eens ter sprake. Heerlijk dat respect nietwaar? En maar zeiken dat "ze" de bewoners meer willen laten doen. Geloof jij het nog....? Kom op nou....

Nog erger, van de twee bestuursleden van de LSA, de club die voor bewoners op komt, heb ik op de mail nog geen enkele reactie ontvangen. Zeer teleurstellend moet ik zeggen.
Hartverwarmend zijn de reacties vanuit de groep. Ook de kreten "om het niet te persoonlijk aan te trekken". Ehhh, hoe moet ik het dan opvatten als er geen enkel respect komt. Hoef geen geld, geen baan, alleen simpel respect. Maar helaas barst deze New Town van meerdere professionals die academisch misvormd zijn en de people skills van een ijsbeer hebben.

Wat blijft is mijn bedrijf PC Privé Support, Persbureau Almere, de Open Coffee en de werkzaamheden voor de dagbesteding van mijn dochter.... en rust, heel veel rust. Het ga jullie goed.

10 opmerkingen:

 1. Lieve Henk ,soms moet je alleen nog maar aan hezelf en je gezin denken.Tis schandelijk hoe ze met jou zijn omgegaan .Dit verdien jij totaal niet..rust is het medicijn!Laat ze allemaal lekker ....vallen en probeer het een plek te geven.geniet van je gezin en zie dit als jou keuze (wat ik zo lees een hele goede keuze) bedankt voor je inzet voor onze wijk !! Jij kan met opgeheven hoofd zeggen dat je je 100% hebt ingezet. (P.s. als je tich zoveel tijd nu over hebt kan je wel bij de buurtpreventie gaan ,of lift je niet graag mee op het succes van een ander😂) t ga je goed ouwe !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Buurtpreventie in heel Almere komt in handen van De Schoor, dus nee, dank je ;-)

   Verwijderen
 2. Lieve Henk ,soms moet je alleen nog maar aan hezelf en je gezin denken.Tis schandelijk hoe ze met jou zijn omgegaan .Dit verdien jij totaal niet..rust is het medicijn!Laat ze allemaal lekker ....vallen en probeer het een plek te geven.geniet van je gezin en zie dit als jou keuze (wat ik zo lees een hele goede keuze) bedankt voor je inzet voor onze wijk !! Jij kan met opgeheven hoofd zeggen dat je je 100% hebt ingezet. (P.s. als je tich zoveel tijd nu over hebt kan je wel bij de buurtpreventie gaan ,of lift je niet graag mee op het succes van een ander😂) t ga je goed ouwe !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Henk, wat jammer om te lezen, maar tijd heelt alle wonden. Ik wens je heel veel succes met het persbureau en nog meer plezier van en met je dochter, een ontzettend leuke meid! We zullen je missen in de "denktank social media" van Almeerse Wind maar houden je als lid natuurlijk op de hoogte. Het ga je goed Henk! Groet, John.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Henk,
  Ik weet hoe je je voelt, net al jij loop ik constant tegenmuren op, projecten van beter goed gejat van een burger dan slecht verzonnen. Ik weet ook niet wat het is met deze stad, ik heb de handdoek nog niet in de ring gegoiid want dat zou mijn eer te na zijn. wel constateer ik dat zeer waardevolle kennis en ideeën verloren gaan binnen een stad die juist mensen nodig heeft zoals jij.
  Maar ik kan me levendig voorstellen hoe je je voelt en de conclusies die je hebt getrokken. veel succes met je lopende projecten

  Marc van Rooij

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Henk, laat je letterlijk en figuurlijk niet kisten. Jouw verhaal heb ik deze week al een aantal keren gehoord. De dames en heren Gemeente zullen zich nog wel eens achter de oren krabben als al die actieve bewoners er echt eens een keertje mee ophouden. Hou je haaks

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien het leuk hier mijn bijdrage te plaatsen die ik net in de besloten LinkedIn groep, Almere Priciples plaatste, waar zo'n 266 lokale ambtenaren zitten. Misschien leren ze er iets van :)

  De liefhebber, die wel toegang heeft kan daar ook iets plaatsen,... http://z.dial.nl/1Pn9MnO

  ----------------
  De Almere Priciples zijn de dode letters van de stad, laten we het zevende principe er even uitlichten: 'Mensen maken de stad - Vanuit de erkenning dat burgers de drijvende kracht zijn in het maken, behouden en verduurzamen van de stad, ondersteunen wij hun streven om hun unieke mogelijkheden te verwezenlijken, met bezieling en waardigheid.'

  Dit is een leugen. Om die reden kan dit zevende principe per direct uit de Almere Priciples worden geschrapt. Om dit wél waar te kunnen maken, moet er in Almere eerst een bom ontploffen op alle quangos (quasi autonome non-gouvernementele organisaties) die de stad rijk is. Te beginnen met de opheffing van het EDBA en de Schoor.

  Er wordt wel samengewerkt in de stad, echter alleen in een circuit van jaknikkers en hielenlikkers. Deze mensen hebben ze in Almere liefkozend de ambassadeurs van de stad genoemd. De 'belangrijkste' ambassadeurs mogen/mochten komen barbecuen bij A. Jorritsma thuis. Het is niet te hopen dat F. Weerwind er gelijke selectieprocedures op na zal houden.

  De mensen met enigszins kritiek op het reilen en zeilen van de gemeentelijke organisatie worden in Almere doodgezwegen, ze bestaan eenvoudig niet. Persoonlijk zou ik mijn criticasters omarmen in de hoop iets van hen te leren. De gemeentelijke organisatie doet het tegenovergestelde en stoot deze mensen af.
  Marc van Rooij, de burgerinitiatiefnemer van de Floriade is niet meer betrokken bij de Floriade. Hij had hier en daar een kritische noot. Het laatste woord is daar nog niet over gesproken, De Rooij komt als boemerang terug, dat zal later dit jaar wel blijken. En waar is dat voor nodig?

  Dan is er Henk Struik, lees zijn relaas even hier: http://henkstruik.blogspot.nl/2015/09/almere-hard-voor-actieve-bewoners.html

  Mijn deel was idem dito: stront voor dank. En zo zijn er veel meer, maar ja 'ze bestaan niet', dus hoe erg is het?

  De gemeente Almere, samen met hun quangos lijden aan het 'not-invented-here-syndrome' (http://www.creatiefdenken.com/not-invented-here.php). Een dergelijke ziekte staat lijnrecht tegenover al die mooie principes. Ik zeg opheffen de Almere Principles die men aan Stadhuisplein 1 niet kan waarmaken.

  Een ambtenarenkorps waarvaan twee derde buiten de stad woont, heeft veel te weinig affectie met stadsbewoners. Hier ligt mede een kern van het probleem, dat voor de gemeente helemaal geen probleem is,..

  Er zal niets veranderen, ook niet door de komst van een nieuwe burgemeester van D66 huize. Het is D66 die Almere Smart Society heeft ingeruild voor Growing Green City's zonder daar ook maar een woord over te communiceren. Geen medium heeft daarover geschreven: ze hebben namelijk niets aangereikt gekregen van de afd. Communicatie, dus er was geen nieuws,..
  Zulke wendingen worden er gemaakt omdat één D66 wethouder onderwijs in zijn portefeuille heeft. Almere ging van de ene dag op de andere over van een Smart City in een akelig groen milieu product. Zo zet men hier hun 'visies' met regelmaat overboord. Blijkbaar omdat er bij elk nieuw jaar een budget past.

  Momenteel bespreekt de gemeenteraad het beter aanbesteden van werkzaamheden van de gemeente aan het lokale bedrijfsleven. Sinds ik in Almere kwam wonen, in 1993, is hier discussie over. En nu weer. Het zijn louter de bestaande relaties van jaknikkers en ander meegaand publiek die het werk te verdelen hebben, ook hierin zie ik geen verandering optreden. Het is Groep Baljet, Groep Baljet en nogmaals Groep Baljet, om maar is een voorbeeld te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wanneer komt de dag dat men door heeft dat bewonerskracht ondersteund moet worden en niet andersom. Mensen serieus nemen hoort op 1. Professionals denken soms teveel in scoren en uren verantwoorden en meer werk en macht. Alleen luisteren naar vrijwilligers is onvoldoende,er wat mee doen is het belangrijkste. Faciliteer vrijwilligers, het is de goedkoopste manier van zaken realiseren.

  BeantwoordenVerwijderen