donderdag 1 november 2018

Wat nou Floriade? Luchtkastelen hebben de toekomst!

Afbeeldingsresultaat voor waterkasteel

De twee berichten volgden elkaar snel op op Facebook. Eerst was daar het bijzonder teleurstellende bericht dat de stekker uit het project Witchworld werd getrokken. Je weet wel, dat beoogde belevenispark in en om het kasteel, de ruïne van Almere. Snel gevolgd door de berichtgeving dat Almere een waterkasteel rijker is. Een wat? Een Waterkasteel!

Het besluit om te stoppen met Witchworld laat ik even voor wat het is, dus ga ik verder over het waterkasteel. Mensen die me volgen weten dat ik het hart op de tong heb en recht-voor-z'n-raap mijn mening verkondig op Facebook. Dat ik daarbij de plank mis kan slaan, neem ik op de koop toe. Maakt het leven een stuk spannender, toch? Een van de beschrijvingen van een waterkasteel is:
'Een waterburcht is een type kasteel waarbij het complex direct omgeven is door een brede gracht of gebouwd is aan een water.'
Het ontlokte mij de vergelijking met De Meergronden in Almere of het KAFteel aan de Esplanade. Die voldoen daar toch ook aan of niet soms?

En daar was 'ie als donderslag bij heldere hemel, een uitnodiging! Niet zo maar één, maar van Arie en Irma van der Mee, de mensen waar het allemaal is begonnen. Beide runnen vol overgave het restaurant op De Kemphaan. Nou mag ik wel kritisch zijn, op zo'n uitnodiging ga ik natuurlijk in. Zeker wanneer er kans is dat de koffie rijkelijk vloeit. Dus te paard en naar het waterkasteel.

Mijn stalen ros werd geparkeerd bij Almere Jungle en ik wandelde nieuwsgierig naar wat er komen ging de ophaalbrug over. (Je moet tenslotte wel in de stemming komen, nietwaar?)
Ik werd welkom geheten door de kasteelheer en we namen plaats aan de ronde tafel. Oh nee, dat is een ander verhaal. En daar zit je dan tegenover een kasteelheer. Enthousiast en kleurrijk doet Van der Mee het verhaal uit de doeken. Hoe meer zich het idee van het waterkasteel ontrolt, hoe meer ik in het verhaal op ga. Zoals Bert Gijsberts, ambassadeur van het waterkasteel de Kemphaan het treffend zegt, "Het 'Waterkasteel de Kemphaan Almere' is een prachtige, kloppende beschrijving met een knipoog naar het verleden." Want meer is het niet. Maar knipoog of niet, het biedt wel kansen en mogelijkheden om De Kemphaan te promoten. Het is niet voor niets het Stadslandgoed.

Daar zit direct ook de pijn in de achilleshiel. Regelmatig spreek ik Almeerders die me verdwaasd aankijken wanneer ik het over het Stadslandgoed heb. "Kemphaan? Nog nooit geweest."
Verwonderlijk is dat niet. Hoewel er veel, zo niet heel veel te doen is, is het een hele toer om daar in het weekend te komen. Openbaar vervoer is niet zo openbaar namelijk. Als ik het goed heb komt er eens per uur een bus. Dat is jammer want zoals ik zei, er is meer dan voldoende vertier. Naast het restaurant met terras aan het water vind je er onder andere de Stadsboerderij, Almere Jungle, het fraaie pand van Staatsbosbeheer, Kindervakantieland, een doolhof, de gebouwen van stichting AAP en wat ik nog vergeten ben. Almere zou meer aandacht voor dit fenomeen moeten hebben. En dan bedoel ik zowel de politiek als de bewoners zelf.

Over het waterkasteel en de complete beschrijving is een alleraardigst informatief en rijk geïllustreerd boekje verschenen dat voor €5,00 te koop is in het restaurant. De opbrengst wordt gebruikt om de promotie van het complex uit te breiden. Ben ik om? Ja, ik ben om. Het hele terrein en alle aanwezige partijen, stichtingen en bedrijven gaan met het waterkasteelverhaal een spannende toekomst tegemoet. Zou er dan eindelijk eens spontaan iets leuks in Almere komen? Ik hoop het echt.
Dus kom op, richting Kemphaan, boekje kopen en vergeet je wandelschoenen niet aan te trekken. Het complex is groter dan je denkt. Met een gemeende glimlach loop ik even later de ophaalbrug over in de richting van mijn stalen ros. Het was een mooie ontmoeting en zeker niet de laatste. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten