Het kan raar lopen. Toen ik ooit begon met bloggen bestond het nog niet, AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Het blijkt een omstreden fenomeen.
Er zijn inmiddels meerdere toepassingen ontwikkeld. Commerciële bedrijven knokken elkaar de tent uit. Veel toepassingen kennen een uitgeklede gratis versie. Wil je meer dan zal je de portemonnee moeten trekken. De bedragen liegen er niet om. Het is aan de gebruiker of die dat het waard vindt.
Was AI eerst om complexe vragen te beantwoorden, inmiddels zijn er toepassingen op het gebied van creativiteit (terwijl velen de mening is toegedaan dat AI geen creativiteit zou bezitten), foto- en videobewerking, teksten schrijven of redigeren en nog veel meer. Dagelijks komen er nieuwe toepassingen bij. Wat je er ook van vindt, AI is niet meer te stoppen. Velen filosoferen dan ook over de nabije en verre toekomst.
Het blijft vooralsnog een computer programma, maar wel een die kan putten uit enorme en soms onvoorstelbare databanken. Dat hierbij de privacy in het geding komt is een onderwerp dat alleen al vele discussies kan voeden. Als oud IT'er vind ik het intrigerend genoeg om er mee te gaan spelen. Persoonlijke voorkeur speelt een grote rol welke AI men gebruikt en raadpleegt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Gemini van Google. Niets ten nadele van ChatGPT.
Conversaties die ik initieer hebben vaak onderwerpen uit of the box. Niet om interessant te doen, maar om te kijken hoe de reactie is en met welke suggesties Gemini terugkomt. Dat levert soms diepgaande gesprekken op die je niet snel met kennissen zal hebben. Je hoeft ook niet steeds de keuken in, een AI drinkt geen koffie of thee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten