woensdag 21 april 2010

...en dan mag je wat vragen, maar durf je dat?

Het is dinsdagmiddag 20 april 2010. Opgewekt stap ik de Mexperience Room binnen. Dat is niet zo vreemd. Wanneer je wel eens te gast bent geweest bij Melinda Wolthuis, de eigenaar van de Mexperience Room, dan weet je gewoon dat je bij elk bezoek een 'experience' gaat meemaken. Het zou dit keer een wel heel speciale experience worden.
Vandaag neem ik deel aan de eerste Durftevragen sessie in Almere.

Als Twitter gebruiker kan je bijna niet om de hashtag #durftevragen heen. Wanneer je dringend verlegen bent om een antwoord op een vraag, dan zal men je al gauw wijzen op het gebruik van de hashtag #durftevragen. Maar wat is dat dan?

Door het gebruik van de hashtag, komt je vraag in de timeline van #durftevragen. Iedereen die daar de timeline bekijkt heeft de mogelijkheid antwoord te geven op je vraag. Door het grote aantal 'deelnemers' is antwoord binnen 15 minuten vrijwel gegarandeerd!

Naast de virtuele Durftevragen worden er sessies in het echte leven gegeven door gedreven sessieleiders. De onder de vlag van de intrigerende omschrijving "Smart & Sexy" bekend staande Lisa Portengen zal vandaag de groep in Almere bijstaan.
Het welkom is dan ook als een warm bad. Men wordt verwelkomd alsof men elkaar al jaren kent. Het mogelijk aanwezige spreekwoordelijke ijs is dan ook vrijwel direct gebroken. Langzaam maar zeker druppelen de deelnemers binnen. Ik maak kennis met bekende en (nog) onbekende gezichten. En dan gaat het beginnen.

Lisa is opgeladen met positieve energie, maar ik kreeg de indruk dat ze dat al heeft als ze in ochtend op staat. Het werkt echter wel aanstekelijk op de groep.
Na een voorstelrondje legt Lisa uit wat de bedoeling is. Iedereen zal de kans krijgen een persoonlijke vraag in te brengen. Die wordt zo duidelijk mogelijk vastgesteld, waarbij de andere deelnemers door het stellen van verhelderende vragen helpen. Is de vraag eenmaal duidelijk dan moet de vraagsteller zijn/haar mond verder houden en zich beperken tot een bedankje hier en daar voor de ingebrachte tips.

Want daar draait durftevragen om, het creëren van een collectieve denktank die in een flow tips afvuurt in antwoord op de vraag. Het geven van tips gaat in een rap tempo om de flow in stand te houden. Ideeën, contacten uit eigen netwerk, hersenspinsels, alles kan worden gebruikt als tip om de persoon met de vraag te helpen zelf een antwoord te vinden.

Het is mij niet bekend of Post-It, je weet wel, van die gekleurde papiertjes met een plakrand, een beursnotering heeft. Als dat het geval is dan nu een tip van mijn kant, kopen die aandelen en wel nu! De tips worden namelijk opgeschreven op Post-It's die op een vel van een flipover worden geplakt, waarop eerder de vraag is geschreven. Door de lawine van tips die uit deze groep kwam, was er bijna een tekort aan Post-It's.

Terwijl je dit allemaal de revue laat passeren, voel je dat de inwendige wens om ook je vraag in te brengen sterker wordt, ook al kwam je alleen maar ter observatie van het fenomeen. Weet je je vraag niet goed vorm te geven schiet de groep je ook te hulp, dus wat let je.

Langzaam dwalen mij gedachten even af naar jaren geleden. Op zeker moment ben ik aanraking gekomen met de Divine Light Mission, een groep in Amsterdam rondom een Indiase Guru. Op regelmatige tijden werd in het pand van DLM een bijeenkomst georganiseerd die, zo merk ik ineens op, veel overeenkomsten heeft met een durftevragen sessie. Bij de DLM bijeenkomsten, satsang genoemd (zoek maar even op Wiki) was het de bedoeling dat je inwendig een vraag waar je mee zat stelde, terwijl je de zaal betrad. Dan gingen alle deelnemers zitten en kon het gebeuren dat iemand uit het publiek spontaan op stond en voor de zaal een verhaal ging vertellen. Dat was gewoon een verhaal uit het dagelijkse leven van die persoon of gewoon iets wat in hem of haar opkwam. Het opvallende van de satsang was, dat in één van de verhalen als het ware op je eerder gestelde vraag antwoord werd gegeven.

Rene, één van de mededeelnemers aan de Almeerse durftevragen, heeft het over de universele principes en ik duikel, na mijn mijn uitstapje naar de ervaringen tijdens de satsang, met mijn gedachten weer in het heden.

Een ander opvallend feit is dat de sessies volgens een succesvol gebleken vast patroon verlopen. Het is een gecontroleerde omgeving waar storende invloeden worden buitengesloten. De focus ligt op het stellen van goede duidelijke vragen en beantwoording in de vorm van tips in een gecontroleerde omgeving. Ikzelf ervaar dit als bijzonder prettig merk ik op. Op internet wordt de hashtag #durftevragen soms te pas en te onpas gebruikt en treedt er wel eens, overigens goedbedoelde, vervuiling op. Die blijft tijdens een sessie achterwege.

Kortom, het is een ervaring die ik iedereen van harte kan aanbevelen. Dit moet je minstens éénmaal hebben meegemaakt en in Almere kan dit vanaf nu dus vaker. Data zijn te vinden op de site www.durftevragen.com
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de Mexperience Room, dan kijkt u op www.mexperience.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten