dinsdag 14 juni 2011

Zou het ECHT kunnen in Almere?

De laatste tijd wordt weer eens pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de Almeerse recreatieve mogelijkheden zijn. Nu voor het zoveelste jaar strandgangers last hebben van, en dit jaar zelfs stranden gesloten moeten worden door blauwalg, wordt de roep om een Almeers buitenbad steeds groter. Voor- en tegenstanders vallen over elkaar heen.

En dat in een stad die zich altijd al opwerpt als de stad waar alles kan… en soms dingen fout (mogen) gaan. Denk aan het verrijdbaar podium, het ‘kasteel’ en de besognes over de deklaag van de Esplanade om maar eens wat te noemen.

“Een buitenbad in Almere zou ik, gezien de kosten van exploitatie, niet adviseren,” vernam ik van een relatie, werkzaam als manager van diverse grote zwemvoorzieningen in het land, “het zou kunnen, mits er aan een aantal zeer strenge voorwaarden voldaan zou worden, maar zelfs dan is het een grote gok.”

Welnu, ik daag creatief Almere, zowel bewoners als gemeente uit om na te denken over een buitenbad, dit met de jaarlijks terugkerende blauwalg ellende in het achterhoofd.
Natuurlijk is het een gok, maar Almere heeft in het verleden bewezen daar geen probleem mee te hebben.

En welke Mokkumer herinnerd zich niet de heerlijke zaterdagmiddagen in het Jan van Galenbad of De Mirandabad?

Eén van de strenge voorwaarden zou bestaan uit het sluiten van liefst twee bestaande zwembaden. Maar als we die nou eens samen laten herrijzen in een Aquapark Almere? U kent ze vast wel, die grote (buiten)baden met spectaculaire glijbanen.

Het weer een probleem? Ook in het frisse noorden van Duitsland zijn dit soort attractieparken te vinden. In eigen land zijn er ook voorbeelden te vinden zoals buitenbad De Fakkel in Ridderkerk of Bosbad Hoeven tussen Roosendaal en Breda.

Wanneer nou de huidige eigenaar van de ‘Ruïne van Almere’ en de gemeente de handen ineen slaan, is dat dan geen prima locatie voor zo’n trekpleister? Hebben ze gelijk wat goedgemaakt bij de bewoners die zich al jarenlang ergeren aan het brok beton langs de A6. Wie pakt de zwembroe.. eh handschoen op?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten