dinsdag 12 februari 2019

Had me voorgenomen het niet te doen



Had het me echt voorgenomen niet te doen, jullie deelgenoot maken van een observatie door een bezorgde Almeerder. Maar als ik het gevoel krijg in de zeik te worden genomen, dan verdwijnt die gedachte als sneeuw voor de zon. En zo had ik weer eens voer voor een blog. Komt 'ie.

Het is begin januari dat ik contact had met iemand die regelmatig gebruik maakt van buurtcentrum COBRA in Tussen de Vaarten. Ik schrik van zijn verhaal en ga poolshoogte nemen. De conclusies zijn schrikbarend te noemen. In mijn beleving is een buurtcentrum opgezet om bewoners te enthousiasmeren activiteiten te ontplooien. Dat wordt in de situatie van COBRA steeds lastiger. Zo'n driekwart van het dubbel uitgevoerde buurtcentrum is in gebruik door het wijkteam. Van de overige ruimtes wordt nu ook een zaaltje dat ikzelf ooit gebruikte voor computerlessen ingericht als.... kantoor voor medewerkers van De Schoor of aanverwant artikelen. Nog minder mogelijkheden voor bewoners schiet het door mijn hoofd. Maar het is veel ernstiger.

Situatie 3 januari
Het zaaltje, nu dus kantoor, bevindt zich aan het einde van een gang die bestemd is als nooduitgang bij calamiteiten. De gang en kantoor worden gescheiden door een gesloten deur. Besloten is om de nooduitgang op te heffen. Het bordje nooduitgang is dan ook al verwijderd. Dat is vreemd. Want op de informatiebordjes bij de ingang wordt diezelfde gang nog steeds aangegeven als nooduitgang. De nieuwe situatie heeft tot gevolg dat mensen die gebruik maken van de crearuimte, die ook op die gang uitkomt, als ratten in de val zitten wanneer er in de centrale hal brand uitbreekt. Gezien het feit dat daar ook de keuken gevestigd is, niet zo'n vreemde gedachte denk ik zo.




Situatie 3 januari

Als bezorgde burger neem ik contact op met brandweer Almere en leg de situatie voor. Hier leer ik dat dat alleen kan wanneer er een wijzigingsvergunning is afgegeven door de gemeente maar ze geen controles meer uitoefenden. Was echt in de veronderstelling dat juist de brandweer deze regelmatig controles uitoefenden op dit gebied. Maar niets is minder waar. In 2018 is deze taak overgeheveld naar de afdeling Vergunningen, Huisvesting en Toezicht (VHT) van de gemeente Almere. Bij het eerste contact blijkt al dat dit daadwerkelijk verschillende onderdelen zijn met het credo 'de linkerhand weet niet wat de andere hand doet' De ernst wordt gelukkig wel ingezien. Maar er blijken hiaten te zitten in de vergunningaanvraag.

Begin februari wordt ik netjes teruggebeld door een vriendelijke medewerkster van VHT dat het einde van die week alles zou zijn teruggedraaid. De opdracht voor het terugplaatsen van het nooduitgang bordje zou al zijn verstrekt. In een mail zou ik haar contactgegevens toegezonden krijgen. Die mail, je raadt het al, heb ik nooit ontvangen.

Zojuist moest ik even in de COBRA zijn. De bewuste deur zit op slot met een cijfercodeslot en het nooduitgang bordje ontbreekt. De ruimte is inmiddels in gebruik als kantoor. Dus of de afdeling VHT slaapt of wordt door De Schoor verkeerd geïnformeerd, of ik word op een nare manier in de zeik genomen. En dan vraagt politiek Almere zich steeds maar af waarom die kloof tussen bewoners en gemeente zo groot is. Ik weet het wel, jij ook?

Situatie 12 februari

Situatie 12 februari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten