zaterdag 23 juli 2011

Over school, PGB en Griekenland

Verleden week werd een belangrijk tijdperk afgesloten. Dat is te zeggen, voor mijn dochter dan. Sharon heeft een beperking, een ernstige ontwikkelingsachterstand maakt van een bijna 21-jarige een klein meisje van zo'n 4 á 5 jaar. Uiteraard ging ze dan ook naar het speciaal onderwijs. Eerst in Hilversum, later in haar eigen woonplaats Almere.

Zoals gezegd werd verleden week een tijdperk afgesloten. De allerlaatste schooldag was een feit. Voor haar geen examen, geen stress, geen uitzicht op vervolgonderwijs... het geeft mij als vader een dubbel gevoel. Trots op het feit dat ze nu naar dagbesteding gaat en aan de andere kant brengt het gevoelens naar boven die gepaard gaan met haar beperking. De dag werd gevuld met een BBQ met klasgenoten, toespraken van directeur en onderwijzers, het in ontvangst nemen van een "certificaat" en een boekje met overdrachtsgegevens voor de dagbesteding. En dan is het over, geen school meer.

Als ouders van een kind met een beperking hebben we gedurende haar schooltijd het nodige voor onze kiezen gehad. De constatering dat je kind een beperking heeft, het kiezen van een gepaste school, de gebrekkige informatie hieromtrent en de ellende met het jaarlijks aanvragen van het broodnodige leerlingenvervoer. Ook wij kunnen zeggen dat we een tijdperk afsluiten.

En dan nu naar dagbesteding. De laatste maanden heeft ze kunnen wennen door een aantal mogelijk geschikte projecten vanuit school als stage te bezoeken. De keuze viel tenslotte op een groep die actief is op Jeugdland in Almere Stad en een zorgkwekerij in Almere Buiten. Op beide locaties voelt ze zich op haar gemak en heeft ze het enorm naar haar zin. Maar er dreigen onweerswolken aan de horizon. Een dag je kind onderbrengen op dagbesteding kost ouders honderd euro per dag. Dat is exclusief het mogelijke vervoer naar de dagbesteding. Sharon 'werkt' maar vier dagen in de week, dat wordt dus vierhonderd euro per week oftewel zestienhonderd euro per maand. Haar WAJONG uitkering dekt dit bij lange na niet. De rest komt dus uit een PGB.

En laat Den Haag in al haar wijsheid besloten hebben om zowel WAJONG als PGB ernstig te gaan korten? Voorlopig hebben we nog beide, maar houden ons hart vast voor de toekomst. Zorgkantoor heeft via een brief al laten weten op vragen voorlopig geen antwoord te kunnen geven. Pas in september zullen alle gevolgen bekend zijn.... fijne gedachte om mee op vakantie te gaan dus.
Maar ja, die vakantie zit er door allerlei oorzaken de komende tijd ook al niet meer in. Misschien gloort er hoop... na al die miljarden steun aan Griekenland mag mijn dochter met beperking mogelijk wel gratis op vakantie naar Griekenland, tóch? Want daar heeft Den Haag wel geld voor namelijk.

1 opmerking:

  1. Hallo Henk, Werd getipt over je blog via twitter. Je verhaal gelezen, ook ik heb 2 zoons, waarvan 1 inmiddels in aanmerkingen komt voor een Wajong uitkering. Wellicht geeft onderstaande tekst uit http://www.uwv.nl/wajong/actueel/wet_werken_naar_vermogen.aspx in jou geval wat moed voor de toekomst.
    "Wat merkt u als u nu een Wajong-uitkering heeft of deze in 2011 aanvraagt?
    Heeft u vóór 1 januari 2010 Wajong aangevraagd? Dan blijven voor u - na het invoeren van de Wet werken naar vermogen - de regels gelden die horen bij de Wajong tot 2010."
    Het PGB geeft voor vele van ons geen uitweg meer maar hopelijk zijn de gevolgen van de wetswijziging wat betreft de Wajong voor jullie niet al te groot.
    Sterkte en succes...... irmakr64

    BeantwoordenVerwijderen